Katter uppfattar information från sin omgivning med hjälp av ett antal olika sensoriska signaler. Dock är kattens luktsinne väsentligt eftersom den använder den i sina sociala relationer, vid födoval, orientering och inlärning.

1. Kattens luktsinne är starkare än människans
Katten har fler receptorer i doftepitelet. De har 67 miljoner luktceller i näsborrarna och 19 miljoner nervändar som är kopplade till detta sinne.
På grund av detta är kattens luktsinne upp till 14 gånger starkare än människans.
2. Katter har ett extra luktorgan
Förutom sitt kraftfulla luktsinne i näsan har katter precis som hundar ett extra organ för att uppfatta kemiska ämnen. Detta heter vomeronasalorgan, även kallat Jacobsons organ, som finns i deras gom. Det gör det möjligt för dem att uppfatta värdefull information från omgivningen eftersom de kan känna lukter och även feromoner.
Feromoner är kemiska ämnen som katter utsöndrar från olika delar av kroppen, t.ex. från kinderna, runt munnen, vid svansbasen, tassarna och nära mjölkkörtlarna. De använder dem för att markera sitt revir, för att känna sig säkra, för att varna och till och med för att fortplanta sig. Dessa molekyler är omärkliga för människor.
Katten öppnar munnen, drar in läpparna och låter tungan hänga ut lite för att analysera ämnena med sitt Jacobsons organ. De rynkar också på nosen. Ett sådant läge kallas Flehmenrespons eller Flehmenreaktion och finns även hos vissa andra djur.
3. Luktsinnet är en viktig roll för att kommunicera
Katter använder alla typer av kemisk information för att kommunicera med varandra och relatera till sin omgivning. Lukter och feromoner spelar en avgörande roll för deras sociala organisation och reproduktion. Katter markerar sitt revir och sina favoritkompisar, vilket ger ett tydligt budskap till andra medlemmar av deras art utan att behöva ha fysisk kontakt med dem.
När katter gnider huvudet eller kroppen mot möbler, väggar eller människans ben markerar de faktiskt med sina feromoner. På så sätt signalerar de till andra katter att de äger det utrymmet eller föremålet. Samma sak händer när de kliar på specifika områden i huset eller trädgården.
4. Luktsinnet hos kattungar
Nyfödda kattungar är mycket ömtåliga, hjälplösa och blinda; deras ögon är stängda, så de kan inte använda sin syn för att ta sig fram i världen. De kan inte heller höra eftersom deras öron är stängda. Det är deras luktsinne som hjälper dom att överleva, eftersom de använder det för att hitta sin mammas spene för att kunna äta.
Katter upprättar en ordning bland spenerna. På så sätt använder varje kattunge främst en (eller ibland två) spenar för att få sin mammas mjölk. Det häpnadsväckande är att de för att skilja på spenarna använder inlärda luktsignaler som kommer från varje kattunges saliv.
Lukten påverkar deras anknytningsbeteende och riktningsangivelser för boet. Smak och känsel är också funktionella när kattungar föds, så de kompletterar den information som de uppfattar med näsan.
Från den tredje levnadsveckan får synen en mer central roll, vilket gör att kattungarna kan utveckla sina sociala färdigheter.
5. Inte nödvändigt för jakt

Även om det kan verka lite märkligt är kattens luktsinne inte är nödvändigt för jakt. Synen och hörseln är mer viktig vid jakt. Lukterna är viktigast för kommunikationen och deras förhållande till miljön runt omkring dem.