Stressfulla promenader är ett vanligt problem som ökar hundens kortisolvärden och ökar risken för följdproblem. Har du någon gång funderat över om promenaderna stressar din hund? Det ska egentligen vara tvärt om att promenaderna ska ladda batterierna och stressa ner hunden. Tyvärr är det inte så för många hundar.
Om din hund visar något av följande beteenden så betyder det att era promenader är stressfulla
- Oförmåga att koncentrera och lära sig saker
- Kan inte mottaga information (blir blockerad)
- Tar inte emot godisbelöningar
- Drar mycket i kopplet på promenad
- Kan inte varva ner och slappna av
- Högre smärttröskel
- Beteendeförändringar, ex aggression, ljudar, kampar/biter med/i koppel/ben/armar m.m.
- Reagerar på ljud i omgivningen
Uppvisar din hund ett eller flera symptom då är det dags att göra förändringar i vardagen.
Vad händer i kroppen?
När hunden får ett stresspåslag i kroppen så pumpas det ut adrenalin, noradrenalin och kortisol i kroppen. Hjärnan och kroppen ställde in sig på att kämpa emot hotet eller fly ifrån det och stressreaktionen brukar kallas kamp- flyktreaktionen.
Tanken är att stresspåslaget ska vara tillfälligt för att man ska kunna ta sig ifrån en farlig situation. Dock ligger kortisolet kvar i kroppen länge vilket gör att hunden inte hinner tömmas på stresshormon innan nästa promenad.
Vila och återhämtning
Om stresspådraget pågår länge utan tid för återhämtning, vila och sömn är det skadligt. Kronisk stress utan återhämtning kan på sikt öka risken för problematiska beteenden både ute och inne.
Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika hundar. Det är också personligt vad som stressar en hund, det som gör din hund stressad kanske inte påverkar din grannes hund och så vidare.
Tänk om för att slippa stressfulla promenader
Börja med att omvärdera din hunds behov av promenader och val av miljö. Om ni ständigt går i miljöer med mycket intryck är det här ni behöver börja er förändring. Ta era långa promenader i skogen där ni inte kan möta några människor eller andra hundar, bilar, cyklar och så vidare.
Har du flera hundar se då till att varje hund får en egen promenad varje dag där det bara är du och hunden, medans den andra hunden lämnas hemma.
Korta ner längden på promenaden, om hunden är lugn och stressfri i 5 minuter så ta bara korta rastningar så att hunden inte hinner samla på sig massa intryck och stress.
Töm stresshinken inomhus
Se till så att hunden kan tömma sin stress mellan promenaderna. För att kunna göra detta så behöver hunden sova. En hund som inte sover tömmer inte sin stresshink effektivt, det gör att hinken fylls fortare och fortare och tillslut svämmar det över.
Om hunden inte sover så behöver den hjälp till att sova och vila. Slickmattor och kong fylld med ex mjukost är exempel på lugna aktiviteter som hjälper hunden att ta det lugnt.

En övning som kan förändra
- Nä ni ska gå på promenad så ta med dig hundens torrfoder.
- Var tyst under hela övningen och gå långsamt så att hunden får tid på sig
- Börja med att kasta en bit på marken någon meter framför hunden i den riktning ni ska gå.
- När hunden har nosen i marken och tar matbiten så kastar du en ny bit några meter ifrån hunden. upprepa detta hela promenaden. Helst ska hunden inte se vart du kastar matbiten.
- Allt eftersom ni har gjort denna övning så kommer matbitarna med längre och längre avstånd . Hunden kommer att lära sig att ha nosen i marken för att det lönar sig att lukta.
Om hunden till en början inte förstår så kan du peka på matbiten och säga “leta” eller “lukta”. Du kan även koppla samman orden så att hunden förknippar beteendet med att ha nosen i marken. Genom att nosa så kommer hunden att lära sig att stressa ner. En lugn promenad så består 80% av att lukta.

Kontakta ett proffs
Om du upplever att din hund är stressad på promenader eller i hemmet så kontakta mig eller någon annan hundbeteendevetare. Så kan vi hjälpa dig med en stressdetox.